Enerji Kaynaklarından Petrol ve Doğalgazdaki Tekel Oluşumları

Bu çalışmada, enerji kaynakları ve dünyadaki dağılımları, petrolün enerji olarak kullanımındaki ekonomik politiği ve rezervleri tartışılacaktır. Petrol üretiminde ve tüketimindeki bölgesel dağılımlarının analizini yapacağımız bu çalışmada, üretiminde tekelleşme eğilimi olan OPEC'in teorik yapısı, üretim kotaları, üye ülkelerin rezervleri ve fiyat politikaları değerlendirilecektir. Diğer yönden, petrolün yakın ikamesi olan doğalgazın piyasası ve oluşumları üzerinde de durulacaktır. Dünya genelindeki doğalgaz rezervlerinin dağılımı, yeni gelişen GECF'nin (Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu) yapısı, tekel olabilirliği üzerindeki değerlendirme ile OPEC ve GECF'nin karşılaştırılması yapılacaktır.

Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 1 Numara 1 2007 Bahar, ss.82–107; Kamil Uslu, İlyas Sözen, A.Alkan Çelik.

OPEC, GECF, Enerji, Petrol, Doğalgaz, Tekel gücü, Kartelleşme