Aral Gölü Havzasındaki Su Kaynaklarının Orta Asya Ülkelerinin Sürdürülebilir Büyümelerine Etkisi

Bu çalışmanın amacı; Sovyetler Birliğinin dağılması sonrasında bağımsızlığını kazanan 5 Orta Asya Ülkesinin (Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan) sürdürülebilir büyümelerine su kaynaklarının etkisi üzerinde olacaktır. Özellikle adı geçen ülkelerin, su kaynakları ile olan ilişkilerini, su kaynaklarının bölge ülkelerindeki ekonomi- politik önemini ortaya koymaktır. Bu amaçla; Aral Gölü Havzasındaki su kullanımı ile ilgili sorunların ne olduğu, havza içerisindeki ülkelerin su ile ilgili potansiyel kullanımları, genel ekonomik yapıları, suyun kullanım ve paylaşım alışkanlıklarına yer verilecektir. Çalışmanın varsayımı; Aral Havzasındaki mevcut su kullanım miktarları ve kullanım alışkanlıklarıyla Orta Asya ülkelerinin sürdürülebilir büyümelerini sağlamalarının mümkün olmadığıdır.

Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt No. XXX, 2011/1, ss.141-162

Aral Gölü Havzası, Su, Sürdürülebilir büyüme