Dış Ticaret Uygulamalarında Akreditif İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi

Trakya Üniversitesi

Bu çalışma, dış ticaret işlemlerinde ve uygulamalarında akreditifli ödeme şeklini incelemektedir. Günümüzün gelişen ve değişen iş dünyasında, gerçekleşen ticaret hacmi eskisine göre çok daha büyük ve şirketler arasındaki yarış ise hiç olmadığı kadar fazladır. Bu nedenle, ithalat ve ihracat yapan firmalar, işlemlerini doğru bir biçimde yapabilmek için en iyi ve en güvenilir olan ödeme biçimine başvurmak istemektedirler. Akreditifli ödeme biçiminde, taraflara bankaların işlemelerinde kesinleşmiş bir ödeme garantisi sunulmaktadır ve bu nedenle belirtilen ödeme biçimi dünyada en çok tercih edilen yöntem olarak göze çarpmaktadır. Aynı zamanda, ithalatçı ve ihracatçı tarafından firmada tutulan işlem kayıtları ve bu işlemlere aracı olan bankalarda tutulan kayıtlar da akreditif işleminin başarıyla tamamlanabilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada akreditifin tanımı, sürecinin uygulanmasındaki yardımcıları ve akreditifin türleri incelenirken, bu işlemlerin nasıl muhasebeleştirildiği de açıklanmaktadır.

Akreditif, Dış Ticaret, Muhasebe, İhracat, İthalat

Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi Aralık 2014 Cilt 3 Sayı 2 (21-45)