Hastanelerde Özel Hastalar İçin Bulanık Hedef Programlama İle Menü Planlaması

Toplu beslenme alanlarında yiyecek ve içeceklerin gerekli enerji ve besin ögelerini karşılayacak şekilde planlanması gerekmektedir. Menü planlamada besin ögelerinin çeşitliliği, hedeflerin birden fazla olması ve yiyecekler arasında uyum aranması planlama sürecini karmaşık hale getirmektedir. Bu çalışmada hastanelerde personel, diyabet, mide ve karaciğer hastaları için bir aylık menü planı oluşturulmuştur. Verilerin kesin değer aralıkları ile belirtilememesi nedeni ile Bulanık Hedef Programlama kullanılmıştır. Bu nedenle kişilerin alması gereken günlük besin değerleri %5 bulanıklaştırılmıştır. Oluşturulan matematiksel model ILOG 12.6.2 sürümü ile çözülmüştür. Çözüm sonucu oluşturulan menüler zamandan tasarruf edilmesini sağlayarak sistematik bir yapı ortaya çıkarmıştır.

Bulanık hedef programlama, Menü planlama, Hastane, Besin öğeleri

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ DERGİSİ Cilt 11, Sayı 1, 2018, 1 – 37