FARKLI VERİ SETLERİ ARASINDA DUYGU TANIMA ÇALIŞMASI

İnsanlar arasındaki en önemli iletişim aracı konuşmadır. Konuşma ile insanlar birbirlerine sadece düşüncelerini değil duygularını da aktarabilirler. Konuşma ile karşımızdaki kişinin düşüncesini, duygusunu, cinsiyetini ve yaşını da tahmin edebilir. Bu çalışmada EmoSTAR adlı yeni bir duygu veri seti sunulmuş ve Berlin Duygu Veri seti ile çapraz testler yapılmıştır. Çapraz testlerde, setlerden biri eğitim diğeri test seti olarak kullanılmıştır. Ayrıca, çalışmada özellik seçicilerin performansı da incelenmiştir. Özellik çıkarımı için openSMILE Emobase ve Emo_large konfigürasyonlarında MFCC sayısı 12den 24e çıkartılarak ve Harmonik Gürültü Oranı özellikleri eklenerek gerçekleştirilmiştir. Özellik seçme ve sınıflandırma ise Weka aracıyla yapılmıştır. EmoSTAR halen daha fazla duygu türü ve örnek için geliştirilme aşamasındadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi