Akkaya, EsraHampikyan, Hamparsun2021-01-252021-01-252019Türk Mikrobiyoloji Cem Derg 2019;49(4):175-1852147-4923https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/334847https://doi.org/10.5222/TMCD.2019.175Clostridioides (Clostridium) difficile, gram (+), anaerob, sporlu, çomak şeklinde ve özellikle hastane kaynaklı bir bakteri olup, uzun süreli antibiyotik kullanımı sonucunda psödomembranöz kolit, toksik megakolon, intestinal perforasyon ve diareye neden olmaktadır. Bakterinin virülansı sahip olduğu toksinlerden (enterotoksin ve sitotoksin) kaynaklanmaktadır. Etken hastanelerden başka toprakta, suda, su ürünlerinde, kasaplık hayvanlarda ve kanatlılarda tespit edilmiştir. Bu gıdalar, C. difficile için potansiyel yeni rezervuarlar olarak tanımlanmakta ve bu gıdaların tüketimi sonucu insanlarda söz edilen hastalık tablolarının şekillenmesine sebebiyet vermektedir. C. difficile’nin neden olduğu herhangi bir gıda kaynaklı hastalık olgusu bildirilmemiş olmasına rağmen, özellikle son yıllarda insanlardan izole edilen C. difficile suşlarının besi hayvanlarında da saptanması bu etkenin halk sağlığı yönünden ciddi bir risk oluşturabileceği kaygısını doğurmuştur.trClostridium difficileCDEPCR-RibotipAntibiyotik duyarlılıkHalk sağlığıClostridioides (Clostridium) difficile ve Gıdalardaki VarlığıClostridioides (Clostridium) difficile and its Presence in FoodArticle10.5222/TMCD.2019.175334847