Ünlü, ÖzgeEdibe, Eğil2021-01-222021-01-222020J Dent Fac Atatürk Uni Cilt:30, Sayı:3, Yıl: 2020, Sayfa: 345- 3501307-9832https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/386327https://doi.org/10.17567/ataunidfd.706795Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı etken maddelere sahip diş macunlarının antimikrobiyal etkinliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada farklı içeriğe sahip dokuz diş macununun (flor/500 ppm, misvak+propolis+çay ağacı, Ganoderma lucidum özü, himalaya tuzu, misvak özü, xlylitol, aloe vera özü, papatya özü, ev yapımı) Streptococcus mutans ATCC 25175, Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 ve Candida albicans ATCC 10231 kökenlerine karşı antimikrobiyal etkinliği agar difüzyon tekniği ile test edildi. Bulgular: Test edilen diş macunlarının S. mutans ve L. acidophilus?a karşı etkinlikleri incelendiği zaman; papatya özü, misvak+propolis+çay ağacı; misvak özü içeren diş macunlarının, S. mutans ve L. acidophilus?a karşı etkinlikleri 500 ppm flor içeren diş macunundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0,000; p<0,001). C. albicans?a karşı etkinlik incelendiği zaman; flor içeren diş macunu test edilen diğer diş macunu gruplarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0,000; p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda incelenen farklı etken maddelere sahip diş macunlarının in vitro koşullarda antimikrobiyal etkinlik gösterebileceği gözlenmiştir. Diş macunlarının, ağız ortamı koşullarında antimikrobiyal etkinliğinin değerlendirilmesi adına klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.trDiş macunuFlor,Aloe veraFarklı Etken Maddelere Sahip Diş Macunlarının Antimikrobiyal Etkinliğinin İncelenmesiInvestıgatıon Of Antımıcrobıal Effıcacy Of Toothpastes Wıth Dıfferent Actıve IngredıentsArticle10.17567/ataunidfd.706795386327